aqua_blue_3.gif
gp001006.gif
aqua_blue_3.gif
aqua_blue_3.gif
aqua_blue_3.gif
O nama
Nasa misija
Kako raditi
Kontaktirajte nas !
gp005001.jpg
Snaga svjeze energije
aqua_blue_4.gif
aqua_blue_4.gif
Knjiga gostiju
Anketa
aqua_blue_3.gif
Polazna
Dogadja se...
Ko je ovdje zapravo normalan, a ko lud ?

U svim zemljama u kojima je drzava pravna, za ovakva djela se leži dugo godina u zatvoru bez mogucnosti prijevremenog otpusta na slobodu, a o radu na slobodi nema ni govora !

Iz navedenog se vidi da je sigurnost svih postenih i cestitih gradjana u BiH ravna nuli.
Ciji je to propust?

Prije svega, pravosudnog sistema i sistema krivicnog zakonodavstva. Ali, i drzavne vlasti koja se nimalo ne trudi da stvori adekvatne kapacitete za izdrzavanje dugotrajnih zakonskih kazni zbog ovakvih pocinjenih teskih delikata.

Zbog toga, ne treba se zacuditi kada gradjani pocnu uzimati pravdu u svoje ruke.
Komentar dana vezan za ovu vijest:
Silovatelj, u okviru radne obaveze, predaje u skoli. Upuceniji tvrde da se "osudjenici na radu" svakodnevno mogu susresti u kaficima, buticima, setnji po gradu...

12.05.2008. 07:36

Vehid Dzananovic Buco, vlasnik i direktor autoprijevoznicke kompanije "Buco" iz Viteza, pravosnazno je osudjen na cetiri i po godine zatvora zbog odgovornosti za saobracajnu nesrecu, u kojoj su smrtno stradale 43 osobe, a 11 ih je povrijedjeno. Najteza saobracajna nesreca ikada zabiljezena na ovim prostorima dogodila se 3. maja 2000. godine kod Kaknja, na lokalitetu odranije poznatom kao Zli brijeg.

Pregazio policajca
Uoci osme godisnjice tragedije, "Dnevni avaz" saznaje da je, nakon iscrpljenih svih pravnih mogucnosti, Dzananovic na izdrzavanje kazne otisao 13. decembra prosle godine, ali od 1. februara ove godine, nakon samo mjesec i po dana u zatvoru, dozvoljena mu je radna obaveza, tako da svakog dana iz Kaznenopopravnog zavoda Busovaca ujutro ide na posao i vraca se poslijepodne. Indikativno je da je firma u koju Dzananovic ide iz KPZ-a upravo njegovo vlasnistvo.

Vinko Jekic iz Novog Travnika osudjen je na cetiri godine zatvora, jer je pregazio policajca koji ga je pokusao zaustaviti, a onda pobjegao sa lica mjesta. Radnu obavezu odradjuje u svojoj kablovskoj televiziji, sto mu je omogucio KPZ Busovaca. Borislav Krizanac iz Krizancevog Sela kod Viteza pucao je u mladice, a umjesto u zatvoru, on se resocijalizira radeci kao parketar u ocevoj firmi. Mladen Mandic iz Nove Bile osudjen je kao pripadnik automafije za tesku kradju i preprodaju autodijelova. Kaznu od tri i po godine izdrzava na autootpadu, ciji je suvlasnik. On nema pravo na vanzatvorske pogodnosti, poput vikenda, godisnjeg odmora, otpusta i slicno, ali upravu KPZ-a to ne sprecava da zakljuci sporazum da on radi "vani", iako upuceniji tvrde da se "osudjenici na radu" svakodnevno mogu susresti u kaficima, buticima, setnji po gradu, obilasku porodice...

Ubio povratnika
Josip Simunovic je zajedno sa saucesnicima ubio prvog bosnjackog povratnika u Psenik kod Jajca, a nakon pljacke zapalio je tijelo i kucu zrtve. Kaznu od osam godina zatvora, nakon sto je bio u KPZ Zenica, vec dvije godine izdrzava radeci u pekari u Vitezu. U preduzecu "Kristal" Vitez radi Josip Biljaka iz Nove Bile, osudjen na dvije i po godine zatvora zbog razbojnistva i teske kradje, dok Krajisnik Irfan Sabic radi na odrzavanju racunara u salonu namjestaja "Kesten" kod Viteza. Obojica su na radu od 11. marta ove godine. Medju najekstremnijim primjerima je slucaj prosvjetnog radnika Esada Jusica iz Bugojna, osudjenog zbog silovanja. Od 21. aprila ove godine on svakog dana, iako jos nema vanzatvorske pogodnosti, ide u Bugojno i predaje ucenicima, a potom se poslijepodne vraca u KPZ Busovaca, kazu nasi izvori u ovom zatvoru.

 (A. DZONLIC, DNEVNI AVAZ)
gp001001.jpg
65.jpg
64.jpg